Blog

Wat zegt mijn verbruik?

Deze vraag krijgen we wel vaker op de support en kunnen we dan ook lastig beantwoorden. Dit wordt veroorzaakt doordat elk apparaat een ander patroon heeft en wij geen inzage hebben in je levensstijl hierdoor kunnen wij niet aangeven dat de piek in de ochtend bijvoorbeeld het koffiezetapparaat is.

Hierdoor is het erg belangrijk om bewust te zijn van de apparaten die je aanzet of gebruikt gedurende een dag en op welk moment dit is geweest. Om je van een indicatie te voorzien heb ik, Mark, de afgelopen tijd mijn verbruik eens in de gaten gehouden door middel van een Youless LS120 die ik heb aangesloten op de P1 poort van mijn slimme meter. Op m'n dak liggen 12 zonnepanelen en ik ben dan ook van mening dat dit soms een erg vertekend beeld kan geven.


Laten wij beginnen met een overzicht van de gehele dag welke gebruikt zal worden. Als eerste hebben wij elektra:

elektra verbruik 20 oktober 2020

Het eerste wat opvalt is dat er een aantal pieken zijn en dat 20 oktober niet zo’n beste dag was qua teruglevering. In het totaal is er maar zo’n 0,7 kWh teruggeleverd en 5,7 kWh afgenomen die dag.

Voor gas ziet het er iets piekeriger uit, maar toch een verbruik van 3,5 m3 in totaal.

gas verbruik 20 oktober 2020

‘s Nachts is er helemaal geen verbruik en start dit pas in de vroege ochtend. Precies zoals ik de CV ingesteld heb. Dit neemt uiteraard niet weg dat als de temperatuur onder een bepaalde waarde zakt hij niet zal inschakelen.


We zullen eerst het elektrische verbruik gedurende de nacht eens onder de loep nemen. Hierbij zien we dat het hoogste verbruik zo’n 0,24 kW is en dat er een relatief vast patroon is. Dit patroon komt voornamelijk voort uit de CV. Daarnaast draagt diverse altijd aan apparatuur hier natuurlijk ook aan bij, denk hierbij aan een router, modem, switch, tv, koelkast en natuurlijk de oplader van een smartphone.

elektra verbruik vroege ochtend 20 oktober 2020

Voor gas is mijn verbruik ‘s nachts niet zo interessant, ik denk dat iedereen wel een platte lijn kan inbeelden.


Rond een uur of 06:00 sta ik meestal op, echter zie je dit pas terug op het moment dat de magnetron in gebruik is. Waar ik het meeste van “schrok” is hoeveel deze stiekem verbruikt, toch zo’n 1,44 kW in slechts 2 minuten. Verder blijft het verbruik vrijwel hetzelfde ondanks dat er toch enkele lampen aan staan ten behoeve van de verlichting. Verder blijft het altijd-aan verbruik (CV, tv, koelkast, etc.) gewoon doorlopen zoals je kan zien aan de kleine bergjes in de grafiek.

elektra piek ochtend 20 oktober 2020

De CV springt tussen 05:00 en 06:00 als eerste aan en dit zien we dan ook erg goed terug in de grafiek van het gasverbruik.

gas verbruik 20 oktober 2020

Tussen 07:00 en 08:00 start mijn werkdag en ben ik niet meer thuis. Hierdoor weet ik ook verder niet goed wat er allemaal gebeurd maar ik kan me inbeelden dat de CV, koelkast en tv niet vanzelf meer gaan verbruiken. Daarbij is er ook teruglevering van mijn zonnepanelen, dus heb ik eerlijk gezegd ook helemaal geen zicht op dit verbruik. Een tussenmeter om het eigen verbruik inzichtelijk te maken heb ik nog niet kunnen installeren, maar ga ik zeker doen.

Verbruik dag 20 oktober 2020

Wat ik wel weet is dat m’n zonnepanelen niet al te gunstig liggen. Ze liggen meer naar het Zuid-Oosten dan naar het Zuiden. Daarbij was 20 oktober een mindere dag qua opwekking en merk ik goed dat de herfst begonnen is. Rond 15:00 is er ineens een hoog en vrij constant verbruik van zo’n 1 kW, dit heeft te maken met een elektrisch kacheltje in een studeerkamer. Mijn woning is wat ouder en heeft nog niet in alle ruimtes centrale verwarming, maar daar komt snel verandering in. Nadat dit kacheltje zo’n 45 minuten heeft gewerkt zet ik hem uit, maar dan is goed te zien dat de computer nog aan staat. Deze lust stiekem ook wel wat stroom, maar gelukkig viel het gedurende de dag wel mee.


Na 17:00 heb ik nog het een en ander gestreken met de strijkbout en ook dit zie je aardig terug in de grafiek. Daarbij is er rond 18:15 weer een soortgelijke piek als in de ochtend van de magnetron. De twee hogere pieken zijn volledig te wijten aan de vaatwasser en het programma wat hij draait. Volgens mij zijn dit exact de momenten dat hij het water aan het verwarmen is en aan het afpompen. Echt zuinig met een gemiddelde van 3,5 kW is hij niet, misschien eens overwegen om te vervangen.

Verbruik avond 20 oktober 2020

Wat verder wel leuk om te zien is, is dat het verbruik erg oploopt tot +/- 21:30 en het hierna weer terugvalt naar het altijd-aan verbruik. Dit verbruik varieert voor mij heel erg, maar het meeste zal voortkomen uit de computer, tv en verlichting binnenshuis.


Conclusie


Zeer interessant om m’n eigen verbruik zo eens in te zien. Wat ik mij wel kan indenken als “probleem” voor meerdere gebruikers is wat de pieken nu betekenen. Als je er totaal niet bewust van bent is er geen touw aan vast te knopen.

Het installeren van de tussenmeter ten behoeve van het “interne verbruik” zal zeker meer inzage kunnen bieden in het verbruik. Hier zal ik dan op korte termijn ook mee aan de slag gaan.

Voor nu ben ik erg tevreden met hetgeen ik kan inzien en hopelijk ook aan besparing kan realiseren op langere termijn.

comments powered by Disqus